Shavano Pool House

 

Seeking an old-world feel inspired by the openness and warmth of Italian country kitchens, the clients, a textile artist and an inventor, were also in search of a space that reflected a contemporary language and aesthetic. What was originally meant to be an interior renovation of an existing pool house on the property, manifested itself into an outdoor pavilion to cook, entertain, and connect with people and nature.

The original pool house foundation serves as the starting point for the new structure, built using colored concrete, eastern red cedar, and steel. The preservation and repurposing of this concrete slab is important to the concept of a retained history, heightened by the use of materials that evolve over time and show signs of use. Such materiality defines every aspect of the new structure. The board-form concrete is modified by sandblasting the wood to accentuate the natural grain and warming the concrete with coloring that references the aesthetic of the home, simultaneously harmonizing and juxtaposing the modern and more traditional designs.

In conceptualizing the outdoor space, specialized cooking elements define the design, highlights of which are a pizza oven and parrilla grill and fireplace. Social aspects are introduced in spaces for food preparation and entertainment. The surrounding landscape design similarly emulates these needs with the incorporation of a chef's garden and an olive orchard reminiscent of the original Italian inspiration.